Cara Membuat Kuih Lapis
Bahan-bahan A :
Bahan-bahan B :
Cara pembuatan :
Kuih Lapis Indonesia sumber Google.com |
Bahan-bahan A :
- 30 gm Tepung Ubi Kayu (Cap Pokok)
- 250 gm Tepung Beras
- 400 ml Pati Santan
- 580 ml Air
- 1 Sdt Garam
Bahan-bahan B :
- 260 gm Gula
- 220 ml Air
- 1 Helai Daun Pandan
Cara pembuatan :
- Langkah pertama, masakkan bahan-bahan yang B sehingga gulanya menjadi larut, kemudian biarkan menjadi sejuk.
- Setelah itu, campur bahan A ke dalam bahan B aduk hinggan merata, lalu tapiskan.
- Bagi adonan menjadi 2 bagian. Satu berwarna merah atau hijau (sesuai selera).
- Panaskan sebuah Loyang berukuran 10"x10"x2" dalam kukusan hingga air mendidih.
- Kemudian, buka penutup kukusan (Jangan keluarkan loyang dari kukusan) dan tuangkan sesenduk adonan putih.
- Setelah itu, kukus selama 3 menit, kemudian sesenduk adunan berwarna dituangkan dan kukus semula, buat begitu hinggan lapisan ke-8.
- Bermula dari lapisan ke-8, setiapnya dikukus 5 menit (untuk keempat-empat lapisan terakhir - kesemuanya ada 12 lapisan).
- Padamkan api dan kuih ini ditinggalkan dalam kukusan selama 3 menit, supaya kelihatannya "berseri".
No comments:
Post a Comment